Veilige Kerk

Ruim vier jaar geleden, op 10 december 2014, hebben meer dan twintig kerken de verklaring ‘De kerk, een veilige plek’ ondertekend. Daarbij werd erkend dat kerken in eigen kring door een transparant beleid orde op zaken moeten stellen om alle vormen van grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Rafaël Nederland heeft deze verklaring ook ondertekend.

“Kerken horen een plek te zijn waar mensen zich veilig kunnen voelen en waar ze veilig zijn: jong en oud, gemeenteleden/parochianen en bezoekers, vrijwilligers en beroepskrachten. Wij, christelijke kerken in Nederland, erkennen dat die veiligheid ook in onze kringen in het geding was en is, dat ze voortdurende aandacht en preventie vraagt. De kerken nemen de nodige maatregelen. …”

‘Veiligheid’ wordt in veel situaties gebruikt. Het verkeer kan veilig maar ook onveilig zijn, een gebouw is brandveilig of niet. Wanneer wij spreken over een Veilige Kerk dan bedoelen wij met name de veiligheid die er moet zijn tussen mensen onderling. Denk aan contacten tussen gasten en leden, tussen de jeugdleiding en de jeugd en tussen het leidersteam en de gasten en/of leden van de gemeente.

Je kunt je onveilig voelen door een opmerking die iemand maakt of iemand kan je ook aanraken op een manier die je niet prettig vindt. In veel situaties gebeurt dit vaak zonder nadenken: iemand weet niet goed hoe zijn/haar gedrag overkomt of hij/zij weet niet goed wat de ander van hem/haar verwacht.

Gedrag kan dus ongepast of grensoverschrijdend zijn. Je zou kunnen zeggen dat gedrag, zeggen of doen, moet passen in de relatie die je met de ander hebt. Zo hebben wij binnen Rafaël afgesproken dat wij, de volwassenen, elkaar met je en jij aanspreken. In veel andere situaties spreek je de ander aan met u.

In de Bijbel lezen wij ook verschillende aanwijzingen die iets zeggen over de manier waarop wij met elkaar omgaan.

Rafaël Goes wil een plaats zijn waar zorg is voor iedereen, waar het veilig is om naar toe te gaan en waar oog is voor het individu (je bent welkom zoals je bent). Respect voor elkaar in woord en daad is onze maatstaf. Maar we beseffen dat wij als gemeente niet immuun zijn voor de risico’s van verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag. Wat bedoelen wij daarmee? Het gaat dan om gedragingen waar een van de partijen niet (vrijwillig) mee instemt.

Iedereen kan te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag, maar ook zeker kwetsbare groepen zoals: kinderen, jongeren, mensen die vanuit zorg in een afhankelijkheidsrelatie tot een ander staan en mensen die vanuit hun verleden sociaal, psychisch of geestelijk kwetsbaar zijn.

Wij vinden het belangrijk om hier goed mee om te gaan. Daarom hebben wij besloten dat wij een aantal maatregelen willen nemen die enerzijds bijdragen aan preventie (het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag) en anderzijds tot een adequate aanpak als er sprake is van (vermeend) grensoverschrijdend gedrag.
Een van de maatregelen:

Binnen de Evangelische Gemeente Rafaël Goes worden twee vertrouwens personen aan gesteld, een man en een vrouw.

Bereikbaarheid vertrouwenspersonen van Rafaël Goes:
vertrouwenspersoon@rafaelgoes.nl

Rafaël Goes november 2023

Bijbelteksten

Wij lezen onder andere:

“Doe niets om er zelf beter van te worden of om erover te kunnen opscheppen. Wees bescheiden en vind andere mensen belangrijker dan je zelf.”
Filippenzen 2

“Want met je tong kun je veel kwaad doen”
Jakobus 3

“Vriendelijke woorden zijn als honing voor de ziel en als medicijn voor het lichaam” 
Spreuken 16

“Vergeef ons wat we verkeerd doen, net zoals wij ook de mensen vergeven die verkeerd tegen óns doen.  ….”
Mattheüs 6

Bij grensoverschrijdend gedrag denken wij o.a. aan:

Pesten
Ongewenste grappen
Ongewenst aanraken
Racisme
Uitsluiten
Discrimineren
(Seksuele) intimidatie /misbruik

Rafaël Nederland

Evangelische Gemeente Rafaël Goes is een plaatselijke kerkgemeente van het kerkgenootschap Rafaël Nederland. Rafaël Nederland heeft een gedragscode voor leiders binnen de gemeente deze hanteren wij ook binnen Rafaël Goes. Deze code is te vinden op Churchbook van Rafaël Goes.

Vertrouwenspersoon:
vertrouwenspersoon@rafael.nl

Grensoverschrijdend gedrag door leidinggevenden melden bij Rafaël Nederland na advies:
meldpunt@rafael.nl


Stichting Evangelisch Meldpunt

Landelijke organisatie ten behoeve van kerken op het terrein van (melden van) grensoverschrijdend gedrag. Rafaël Goes is aangesloten:
www.wijzijnsem.nl