Close
Skip to content

Stream instructies

Hieronder vind je een overzicht van alle stappen die nodig zijn om een live stream op te zetten op zondagochtend.

Alle spullen die nodig zijn, vind je in het berghok onder de trap. De spullen van het stream team staan in het gat tussen de eerste en de tweede stalen kast. We proberen altijd alles zo veel mogelijk bij elkaar terug te zetten. Doe dat zelf ook bij het opruimen, dan zorg je ervoor dat iedereen alles makkelijk kan pakken voor de volgende keer.

Spullen-krat
  1. In het berghok vind je een zwart krat met daarin de tas met de camera en alle kabels. Ook de doos met de switch zit in het krat. Los zit in het krat ook een ethernetkabel. De doos van de laptop ligt ook altijd in de buurt van het krat.
Statief-tas

2. Het statief zit in een koffer met statieven. Deze koffer staat altijd rechtop, links naast de eerste stalen kast. Je kunt eventueel ook een groot zwart statief uit deze koffer pakken en los meenemen, dan kun je de rest van de koffer laten staan.

camera-HDMI-uit

3. Schuif de camera op het statief. Let erop dat je de kop van het statief wel goed vastdraait, zodat de kamera goed vast zit.

Steek dan het kleine HDMI uiteinde van de kabel in de camera aan de zijkant, achter het klepje. De connector is aan de ene kant wat smaller dan aan de andere kant. Let erop dat je de kabel er goed in stopt. Soms kan het gebeuren dat het verloopje stuk is. Dan zitten er reserve verloopjes in het doorzichtige vakje van het grote vak van de tas.

Zodat je goed kunt zien wat er op de camera gebeurt, open je het schermpje van de camera. Let er op, dat je het schermpje bij het opruimen weer dicht doet met de kunststof achterkant naar buiten.

camera-accu-voeding

4. Steek het blokje voor de cameravoeding aan de onderkant in de camera. Dit kan maar op een manier vastklikken.

Aan de rechter zijkant van de camera zit een klein flapje, dat je open kunt zetten, zodat de kabel van de voeding er door kan lopen. Dan kan ook het klepje van de voeding weer dicht.

ATEM-camera-in

5. Pak de switch uit en sluit hem aan op het lichtnet. Daarna kun je het andere uiteinde van de HDMI kabel van de camera in de switch steken. Gebruik daarvoor de meest linker HDMI ingang waarbij het cijfer 1 staat. Dit cijfer komt overeen met de ingang waarop het signaal van de camera binnenkomt.

ATEM-xlr

6. Het geluid voor de live stream komt direct van de geluidstafel. De geluidsman heeft twee XLR kabels die je op de switch aan kunt sluiten. Sluit die aan op de XLR ingangen aan de rechterkant van de switch. De kabels hebben drie pinnetjes en een kliksluiting. Let erop dat je deze op de goede manier aansluit.

ATEM-uit-converter

7. Sluit nu de SDI kabel aan op de PGM (program) aansluiting rechts onderaan op de achterkant van de switch. Dit is de uitgang waar de switch het signaal naar de computer stuurt.

converter-doosje

8. In het grijze doosje zit de mini recorder, die het signaal vanuit de switch omzet voor gebruik op de computer.

converter-kabels

9. Aan de linkerkant sluit je de SDI kabel aan, die uit de switch komt. (Op de foto ligt hij nog los, die gaat dus naar de PGM aansluiting op de switch.)

Aan de rechterkant sluit je de zwarte kabel aan. De connector is aan de ene kant iets smaller dan aan de andere kant, dus let op hoe je hem aansluit. Deze kabel gaat naar de computer.

computer-aansluiting-converter

10. Het witte verloopje vanuit de mini recorder sluit je aan de linkerzijkant van de computer aan.

ethernet-kabel-deur

11. Voor stabiel internet, gebruiken we een ethernet kabel. Die sluit je aan op de linker poort van de aansluitingen boven de deur van het berghok in de samenkomstruimte. Er staat alleen signaal op de linker poort.

computer-ethernet

12. De ethernetkabel sluit je aan op de achterkant van de laptop. Daarnaast sluit je de adapter van de laptop ook aan. Dit zorgt ervoor dat je nooit een lege accu hebt halverwege een dienst. Nu kun je de laptop ook aanzetten.

computer-chrome

13. Op de computer open je “Google Chrome”.

chrome-youtube

14. In Google Chrome kies je voor “YouTube”.

youtube-maken

15. Bij Youtube klik je op de camera rechtsboven in beeld. Je krijgt dan een keuzemenu te zien. Daar kies je voor “Live gaan”.

youtube-stream-kiezen

16. Als je voor “Live gaan” gekozen hebt, zie je een overzicht van de live streams van de komende weken. Klik op de live stream van de datum van de dag waarop je de live stream verzorgt.

youtube-streamkey

17. Op de YouTube pagina van de live stream, zie je aan de linkerkant, onder het voorbeeld van de stream, een aantal opties. Ga naar de “Default stream key”. Daaronder zie je een regel met ronde stipjes. Dat is de link voor de stream. Rechts daarnaast staat een knop: “kopiëren”. Druk op deze knop en kopieer de stream key. Die heb je nodig bij de volgende stap.

computer-OBS

18. Start nu OBS op. Dit is het programma waarmee je het camera signaal omzet in de live stream voor YouTube.

OBS-instellingen

19. Als OBS opgestart is, zie je een uitgebreid scherm. Ga naar rechtsonder en kies daar: “Instellingen”.

OBS-Stream-key-toevoegen

20. Binnen de instellingen, kies je aan de linkerkant de optie “Stream”.

Dan kom je op een scherm waar ook een knop staat met “Gebruik Stream Sleutel (geavanceerd)”. Klik deze aan.

OBS-stream-key-plakken

21. Er verschijnt nu een nieuw tekstveld. Verwijder de puntjes die in dit vlak staan. Plak dan de eerder gekopieerde stream key in dit veld met control-v of met de rechter muisknop en de optie “Paste”.

OBS-stream-key-toepassen

22. Kies rechtsonder nu eerst “Toepassen” en dan “OK”.

De computer is nu ingesteld om de stream te starten.

OBS-scenes

23. In OBS heb je links onder het beeld, een overzicht van de verschillende schermen die je kunt gebruiken. Dit heten scènes in OBS.

Welkom slide
Dit is de openingsslide die je kunt laten zien als mensen zitten te wachten tot de dienst start. Hier zit automatisch ook muziek achter.

Stream (totaal)
Deze optie geeft het beeld van de camera. Daarnaast wordt nu ook het geluid van de mengtafel doorgegeven.

GIVT
Hierbij wordt er een laag over het beeld van de camera gelegd, waardoor mensen thuis ook de informatie te zien krijgen om te kunnen geven. Wil je de GIVT slide weer weghalen, dan kun je weer op “Stream (totaal)” klikken.

fijne zondag
Dit is de slide waarmee je de stream kunt beëindigen aan het einde van de dienst. Laat deze slide rustig een poosje staan.

STORING
Help! Er gaat iets fout. Gebeurt zoiets, dan kun je deze slide gebruiken om het beeld en het geluid even weg te halen van de live stream, zonder de stream te stoppen.

ATEM-aanzetten

24. Op de switch zie je inmiddels gekleurde lampjes boven de witte knop met de 1. Dat is de knop om het ingangssignaal van kanaal 1 te kiezen. Het kanaal waarop we net de camera hebben aangesloten. Als je op deze knop drukt wordt hij groen (als een andere knop nog rood is), of hij wordt direct rood.

Een knop die rood is, geeft het kanaal aan, waarvan het signaal op dat moment wordt doorgegeven aan de computer. Een knop die groen is, geeft aan dat dat het signaal is, dat klaar staat om naar de computer toe te gaan. Het is de bedoeling dat kanaal 1 altijd rood is voor de live stream, aangezien we maar met een camera werken.

ATEM-cut

25. Als je kanaal 1 hebt gekozen en hij rood of groen brandt, dan druk je daarna op de knop “CUT” rechts van de witte knop voor kanaal 8. Dan schakelt de switch automatisch naar kanaal 1. Je zou dan altijd moeten zien dat de knop van kanaal 1 rood is.

Op het moment dat kanaal 1 rood is en de camera aan staat, zou je ook het beeld van de camera op OBS op de computer moeten zien.

camera-shutter-display

26. Als de camera aanstaat, dan is het belangrijk dat je controleert dat de shutter speed op “50” staat. Dat kun je zien bij het derde cijfer onderaan het display van de camera. 50 zorgt ervoor dat het beeld goed stilstaat als mensen er naar zitten te kijken.

Daarnaast is het belangrijk dat de ISO instelling op 400 staat. Dit zal vrijwel altijd het geval zijn.

camera-wieltje-shutter

27. Als de shutterspeed niet op 50 staat, dan kun je die eenvoudig aanpassen met het meest rechtse keuzewiel aan de bovenkant van de camera. Door hier aan te draaien, zul je zien dat je het getal bij de shutterspeed kunt aanpassen.

Op de lens zie je twee grote rubberen ringen. Degene die het dichtst bij de camera zit, zorgt er voor dat je kunt in- en uitzoomen. De grote ring aan het einde van de lens geeft je de mogelijkheid om het beeld scherp te stellen. Let erop, dat de camera geen autofocus gebruikt. Je moet dus zelf het beeld scherpstellen. Meestal doe je dat door scherp te stellen op de voorste leden van de band. Als iets scherp is, dan zie je op het scherm van de camera blauwe contouren er omheen.

camera-lens-f-stop

28. Als je ziet dat het beeld overbelicht is, of misschien juist te donker, dan kun je dat eenvoudig op de lens aanpassen. Daar zit een ring waarmee je de lichtgevoeligheid kunt regelen.

OBS-volume

29. Controleer tijdens het oefenen van de band ook even of het geluid goed binnenkomt als je de scène “Stream (totaal)” gebruikt. Aan de rechterkant van het scherm zie je twee uitslaande balkjes voor het geluid. Voor de live stream gaat het over de meest rechtse balkjes. Die moeten zo uitslaan, dat ze steeds net het rode raken. Mocht er maar een kanaal binnenkomen of het geluid is te zacht, geef dat dan door aan degene die achter de mengtafel van het geluid staat.

OBS-Stream-starten

30. Je ziet nu het juiste beeld in OBS als je op “Stream (totaal)” kijkt en je ziet dat er geluid binnenkomt op het kanaal. Dan is het de tijd om de “Welkom slide” te kiezen en aan de rechterkant op “Streamen starten” te klikken. Op dat moment gaat de stream live. Dit is een eenmalig iets. Klik niet op stream stoppen als er iets fout lijkt te gaan, maar gebruik de “STORING” slide als het echt nodig is.

Ga na het klikken op “Streamen starten” naar YouTube en kijk of daar het signaal ook goed doorkomt. Dit kan even duren. Controleer dan of ook op YouTube de stream al gestart is, of klik op de rode “Live stream starten” knop rechtsboven.

We zijn live!

Spullen-krat

31. Aan het einde van de dienst kies je de “fijne zondag” slide en dan is het tijd om alles weer op te ruimen. Begin gewoon met de camera, de switch en de bekabeling. Ga daarna op de computer naar YouTube en klik op “Live stream beëindigen”. Sluit daarna ook de live stream af bij OBS door op “Streamen stoppen” te klikken. Hierna kunnen OBS en Google Chrome ook afgesloten worden en de laptop worden opgeruimd.

Bedankt!